Home / Zdravlje / Odrasli / Vreme je mozak, sprečimo kašnjenje

Vreme je mozak, sprečimo kašnjenje

Jeste li znali da je jedan od značajnih razloga visoke smrtnosti od moždanog udara nedovoljno znanje pacijenata o simptomima i hitnosti?  Upravo ono što kod ove brutalne bolesti ne sme da bude slučaj.

 

U Beogradu je prošle nedelje obeležen Svetski dan moždanog udara i tom prilikom je predstavljena brošura “Vreme je mozak, sprečimo kašnjenje“, koju je izdala Bolnica za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava“.

vreme-je-mozak-sprečimo-kašnjenje-v

Moždani udar je među vodećim uzrocima smrtnosti u Srbiji – više od 25.000 ljudi godišnje doživi moždani udar, trećina premine odmah, a trećina pacijenata ostaje sa trajnim invaliditetom.  Direktor bolnice, dr Milan Savić je povodom Svetskog dana moždanog udara podsetio da preživljavanje i ishod bolesti mogu značajno da se poboljšaju ukoliko pacijent prepozna simptome moždanog udara na vreme i što pre dobije odgovarajuću terapiju.

– Zabluda je da moždani udar ne može da se leči. Ako pacijent na vreme dođe do bolnice, imamo na raspolaganju razne terapijske mogućnosti, ali je svaki minut važan, da se ne bi zakasnilo s primenom terapije. Za moždani udar su najvažniji pravovremeno prepoznavanje simptoma i davanje terapije u okviru tri sata od prvih simptoma. Mi danas imamo na raspolaganju najsavremenije metode lečenja moždanog udara, poput trombolitičke terapije i mehaničke trombektomije koja je najveći napredak u lečenju moždanog udara u poslednjih 20 godina. Ali i ta intervencija, s kojom naša bolnica do sada ima najviše iskustva u Srbiji, bila bi znatno uspešnija kada bi se pacijenti javili lekaru čim se pojave prvi simptomi  – rekao je dr Milan Savić.

 

Kako se dijagnostikuje akutni moždani udar?

 

Prema rečima dr Biljane Georgievski Brkić, načelnice Odeljenja Radiologije, dijagnostika se ne može zamisliti bez  kompjuterizovane tomografije (skenera) glave:

-To je neinvazivna-bezbedna dijagnostička procedura koja nam omogućava da tačno odredimo   mesto, veličinu i vrstu moždanog udara kao i promene na  krvnim sudovima koje do njega dovode. Primenom novih tehnologija (multislajsnih skenera) znatno se skratilo  vreme pregleda i dobijaju se kvalitetniji snimci, a pacijent se izlaže manjoj količini zračenja. U zavisnosti od vrste moždanog udara, bira se različit terapijski pristup. Infarkt mozga  nastaje zbog prekida protoka krvi u određenom delu mozga, pa se skenerom dijagnostikuje koji je krvni sud neprohodan-zapušen  trombom ili embolusom odnosno ugruškom. Druga vrsta moždanog udara je krvarenje, koje nastaje usled prskanja zida krvnog suda usled defekta ili proširenja krvnog suda, koje takođe vidimo na skeneru. Sve savremene terapijske procedure, bilo da se radi o venskoj primeni ili minimalno invanzivnoj hirurgiji, zavise od kvalitetne dijagnostike.

 

Mitovi o moždanom  udaru

vreme-je-mozak-sprečimo-kašnjenje-v1

Facebook Comments Box

About Dragan Ćirković

Leave a Reply