Home / Zdravlje / Deca / Smeh je najbolji lek za decu

Smeh je najbolji lek za decu

smeh najbolji lek za decu

smeh najbolji lek za decu

Kako saznajemo, smeh je najbolji lek za decu, a to je 01. februara objavljeno u Journal of Neuroscience.

U istraživanju je otkriveno  da humor aktivira delove mozga povezane sa otpornošću i blagostanjem kod dece. Ovo jedinstveno istraživanje sproveo je medicinski tim Stanford Univerziteta.

Dr Allan Reiss, direktor Centra za interdisciplinarno istraživanje mozga sa Stanford univerziteta izjavio je kako je humor veoma važna komponenta za emotivno zdravlje, održavanje međuljudskih odnosa, razvijanje kognitivnih moždanih vijuga, a možda i za sveukupno medicinsko zdravlje. Dodao je i kako je snažan osećaj za humor važan deo pozitivnih emocija kod dece i da im može pomoći da budu otpornija.

„Konkretno, smatramo da uravnotežen i konzistentan smisao za humor može da pomogne deci u teškom predadolescentnom i adolescentnom periodu.“, istakao je Dr Reiss.

Istraživanje je obuhvatilo 15-oro dece, uzrasta od 6 do 12 godina koja su snimana MRI skenerom, dok su gledali kratke video klipove kategorisane kao zabavne, pozitivne ili neutralne. Pozitivni klipovi izazvali su dobru reakciju, ali nisu bili smešni, dok neutralni nisu bili niti nagrađujući niti smešni. Skeniranjem mozga, utvrđeno je da smešni klipovi aktiviraju određene dve regije u mozgu koje aktiviraju proces nagrađivanja i percepcije nepodudaranja (incongruities), a koje su važan deo humora koji blagotvorno utiče na decu.

Ovo istraživanje je prvi korak u otkrivanju i pristupu humora kao meri prevencije i lečenju kod dečijih stanja poput depresije, hiperaktivnosti i ostalih poremećaja ponašanja i slično.

Facebook Comments Box

About Dragan Ćirković