Home / Zdravlje / Odrasli / Za odvikavanje od pušenja podrška od ključne važnosti

Za odvikavanje od pušenja podrška od ključne važnosti

Rezultati nedavnog istraživanja utvrdili da je za odvikavanje od pušenja podrška od ključne važnosti!

Istraživanje koje je sprovedeno povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima pokazalo je da većina pušača želi da ostavi cigarete, da čak dve trećine ispitanika razmišlja o tome, ali i da je svaki drugi pušač već pokušao da ostavi cigarete – izjavila je Anđelija Đurić urednica sajta www.ugasi.je i jedna od farmaceuta koji su pokrenuli Podršku za odvikavanje od pušenja ”Ugasi.je”, na konferenciji za novinare koja je održana 31.januara 2017. godine u Beogradu.

– Problem je u tome što preko 80 odsto pušača u Srbiji ima visok nivo zavisnosti od nikotina. Istraživanje je pokazalo da preko 70 odsto pušača puši preko 10 godina, dok 40 odsto puši 20 i više cigareta dnevno – izjavila je dr sci. med. Ika Pešić, iz Klinike za pulmologiju KCS, koja je takođe i član Komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja.

Polovina ispitanika (54%) izjavilo je da je već pokušalo da ostavi cigarete, motivisano zdravstvenim razlozima (76,4%), a svaki sedmi je u procesu odvikavanja upotrebio medikamente, pre svega nikotin-zamensku terapiju, žvake i flastere. Kada je stručna pomoć u pitanju, više od trećine pušača bi želelo da ostavi cigarete uz stručnu pomoć i medikamente (37,6%), dok skoro polovina (48,9%) smatra da bi im u tom procesu, osim stručne, dosta pomogla i podrška porodice i prijatelja, zbog čega je i pokrenuta Podrška za odvikavanje od pušenja „Ugasi.je“.

za-odvikavanje-od-pušenja-podrška-od-ključne-važnosti-v

Međutim, pre nego što potraže stručnu pomoć,  neophodno je da pušači prvo promene svoj stav prema pušenju.

– Istraživanje, koje je sprovedeno u 40 gradova Srbije u okviru Projekta “Ugasi.je” podeljeno je na četiri regiona. Dobijeni rezultati su prilično ujednačeni kada je u pitanju pušenje, kao i stavovi o stručnoj pomoći, upotrebi medikamenata i razloga za ostavljanja nikotina.  Samo istraživanje, ali i rad farmaceuta sa pušačima, pokazali su da velika većina pušača smatra da bi im proces odvikavanja bio lakši kada bi pored medikamenata i stručne pomoći imali i podršku okoline – dodala je farmaceutkinja Anđelija Đurić.

Istraživanje je realizovano tokom decembra 2016. godine, na teritoriji cele Srbije i uključilo je punoletne pušače. Sprovedeno je direktnim ispitivanjem u 140 apoteka u kojima je organizovana Podrška za odvikavanje od pušenja Ugasi.je u vidu dobrovoljne ankete.

Facebook Comments Box

About Kalipso

Leave a Reply