Šta su Omega 3 kiseline i čemu one služe?
Glavne osobine Omega 3 kiselina
Često smo u prilici da čujemo kako su Omega 3 kiseline dobre i neophodne za naše zdravlje i da ih trebamo što češće uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Evo zbog čega su one toliko važne.
- 1. Snižavaju holesterol
- 2. Smanjuju upale i čine srce zdravim
- 3. Popravljaju raspoloženje
Osobe sa povišenim holesterolom, trebalo bi da što češće konzumiraju morsku hranu, naročito ribe bogate omega 3 kiselinama, jer one utiču na njegovo snižavanje.
Omega 3 kiseline imaju antiflamatorna svojstva, zbog čega pomažu ljudima koji pate od blagih upala ili boluju od artritisa. Upravo ta svojstva smanjuju i rizak od srčanih oboljenja.
Popravljaju raspoloženje
Osobe koje imaju opvećan nivo Omega 3 kiselina u krvi, imaju i više serotonina i dopamina – dva ključna neurotransmitera odgovorna za dobro raspoloženje.
Osobe koje imaju opvećan nivo Omega 3 kiselina u krvi, imaju i više serotonina i dopamina – dva ključna neurotransmitera odgovorna za dobro raspoloženje.
Kada je u pitanju preporučeni unos, odraslima se preporučuje da konzumiraju ribu najmanje dva puta, a deci jednom nedeljno.
Facebook Comments Box