Home / Zdravlje / Deca / Da li je kod dece oslabljen imunitet tokom kovid pandemije?
uplašeno-dete

Da li je kod dece oslabljen imunitet tokom kovid pandemije?

Da li je kod dece oslabljen imunitet tokom kovid pandemije je pitanje koje okupira lekare i naučnike širom sveta, i evo do kakvih se zaključaka došlo.

Britanski lekari veruju da su utvrdili uzrok nedavnih misterioznih problema kad je u pitanju upala jetre kod dece i navode da su istraživanja pokazala da su krivac za to dva virusa koja obično ne prave nikakve probleme u organizmu.

U proteklih nekoliko meseci više od 1.000 dece, mnogi od njih mlađi od pet godina, u 35 država imalo je upale jetre nepoznatog porekla, a nekima je bila neophodna transplantacija, prenosi BBC.

Dva tima istraživača iz Londona i Glazgova došli su do zaključka da su deca, zbog restrikcija uvedenih tokom pandemije kovida, mnogo kasnije nego štoje to uobičajeno došli u dodir sa dva uobičajena virusa na koja nisu stekla imunitet kada je trebalo.

Reč je o adeno virusu, koji normalno prouzrokuje blagu prehladu i eventualno blage stomačne probleme, i o adeno-pridruženom virusu dva, koji normalno ne prouzrokuje bolest i potreban mu je „pomoćni virus“, kao što je adenovirus, da bi se razmnožavao.

U normalnim okolnostima deca se od tih virusa veoma brzo oporave, a sada su oni u nekim slučajevima prouzrokovali ozbiljne upale jetre.

„Zbog dugog lokdauna tokom pandemije deca se nisu mešala i nisu međusobno prenosila te viruse, pa tako nisu u vreme kada je trebalo stekla imunitet na te uobičajene infekcije“, rekla je virusolog, profesorka Džudit Bojer.

Kada su restrikcije ukinute, dodala je, deca su ponovo počela da se mešaju i odjednom su bila izložena vurusima i nizu infekcija na koje nisu stekla imunitet, kako je to uobičajeno.

Profesorka Ema Tompson, koja je vodila istraživanje u Glazgovu, kaže da je reč o važnim saznanjima, ali upozorava da je ostalo dosta pitanja bez odgovora.

„Potrebne su nam dodatne studije kako bismo bolje shvatili kakvu je tačno ulogu imao adeno pridruženi virus dva u ovim oboljenjima jetre kod dece“, kazala je Tompson.

Imunitet kod dece i upala jetre

Snažan imuni sistem i svakodnevna prevencija su postale izuzetno značajni jer, kako se pokazalo, neke od mera koje su populaciju štitile od korona virusa, dodatno su oslabile otpornost organizma prema drugim virusima koji ranije nisu predstavljali značajan problem i možda uticale na pojavu upale jetre kod dece.

oslabljen-imunitet-kod-dece-ćelije

Imuni sistem je sistem organa koji štiti organizam od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih hemijskih supstanci (toksina), kao i vlastitih izmenjenih (npr. tumorske) i istrošenih ćelija.

Imuni sistem se sastoji od organa razmeštenih po čitavom telu i ćelija koje učestvuju u imunim reakcijama, koje mogu migrirati po čitavom telu.

Makrofage su ćelije imunog sistema koje su vitalne za razvoj nespecifičnih odbrambenih mehanizama koji pružaju prvu liniju odbrane od patogena i virusa. Ove velike imune ćelije su prisutne u skoro svim tkivima i aktivno uklanjaju mrtve i oštećene ćelije, bakterije , kancerogene ćelije i ćelijske ostatke iz tela kroz proces poznat kao fagocitoza (grč. phagein – jesti; ćelija jede)

Makrofage takođe pomažu u ćelijskom posredovanom ili adaptivnom imunitetu zahvatanjem i prezentacijom informacija o stranim antigenima imunskim ćelijama zvanim limfocitima . Ovo omogućava imunološkom sistemu bolju zaštitu od budućih napada istih napadača. Pored toga, makrofage su uključene i u druge vredne funkcije u telu, uključujući proizvodnju hormona , homeostazu, imunološku regulaciju i zarastanje rana.

U aktivaciji makrofaga, značajnu ulogu ima beta glukan, supstanca izolovana iz prirodnih izvora.

β-glukan jača funkciju makrofaga  unutar imunog sistema, uzrokujući time da makrofag luči citokin – faktor rasta drugih limfocita ili belih krvnih zrnaca – i pojačava funkciju celog imuniteta!

Pored delovanja i aktivacije makrofaga, poznato je da beta glukan dramatično poboljšava funkciju imuniteta u organizmu kada se apsorbuje u organe za varenje i efikasno inhibira i eliminiše štetne mikroorganizme, viruse, toksine i gljive kroz različite stimulanse.

Veličine čestice beta glukana je izuzetno bitna u efikasnosti, jer glukani velikih čestica (dugačkih lanaca), imaju malu bioraspoloživost, a makrofage moraju duge lance da dele na sitnije, upotrebljive delove.

Za razliku od “običnog”, mikronizovani beta-glukan, sa veličinom čestice manjom od 10 mikrometara, dolazi u obliku koji su odmah upotrebljivi za makrofage i time doprinosi bržem i efikasnijem delovanju i aktiviranju ćelija imunog sistema.

Čak i mala količina visokoprečišćenog beta-glukana mnogostruko je efikasnija u imunskoj modulaciji od visokih doza neprečišćenih beta-glukana. Click To Tweet

Na našem tržištu je već prisutan proizvod sa mikronizovanim beta glukanom, Imuneks 20 kompanije Zdravlje Leskovac.

Pored aktivnog oblika beta-glukana, Imuneks sadrži i savršenu kombinaciju vitamina i minerala te predstavlja multivitamin nove generacije, ne samo da obezbeđuje potrebne nutritijente organizmu, već istovremeno održava imuni sistem u punoj snazi i spreman za trenutnu reakciju kada je to potrebno.

  • Vitamin C Održava normalnu funkciju imunog sistema, štiti ćelije od oksidativnog stresa, smanjuje umor i iscrpljenost, učestvuje u sintezi kolagena, hrskavice, koštanog tkiva i dentina
  • Vitamin B6 i B12 Održavaju normalnu funkciju nervnog sistema, normalne psihološke funkcije i doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti
  • Folna kiselina Doprinosi normalnoj funkciji imunog Sistema
  • Vitamin A Održava normalnu funkciju retine, čula vida, epitela sluzokože i kože
  • Vitamin D Održava normalnu funkciju mišića, normalnih kostiju i zuba
  • Cink Doprinosi normalnoj funkciji kože, kostiju, kose, noktiju
    Doprinosi normalnoj polodnosti i reprodukciji
  • Selen Doprinosi normalnoj funkciji štitne žlezde, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa
  • Mangan Doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

upala-jetre-kod-dece-imuneks

Imuneks je odobren za upotrebu u cilju jačanja i održavanja imunog sistema, kao i za brži oporavak u toku ili posle bolesti, za uzrast od 6. godine. Više informacija o proizvodu potražite na Imuneks.rs.

Facebook Comments Box

About user2

Leave a Reply