Home / Ishrana / Šta niste znali o začinima

Šta niste znali o začinima

Za sve koje zanima, predstavljamo šta niste znali o začinima i njihovoj ulozi u ishrani i zdravlju svih nas.

 

U vašoj kuhinji sigurno koristite začine i imate vaše omiljene ukuse, mnogo više možete svakodnevno pročitati u štampi ili čuti na TV-u ili pročitati na internetu. A da li ste razmišljali, dok ih koristite, kako nastaju, šta su začini i koje količine su dovoljne da vam poboljšaju ukus hrane, a koje količine možete koristiti u cilju prevencije i lečenja raznih bolesti i patoloških stanja?

Začine dobijamo iz biljaka: za razliku od lekovitog bolja gde se obično koriste i stabljike, za začine obično koristimo semena, bobice ili usitnjeno korenje (govorimo o gotovim proizvodima koje najčešće i koristimo u našoj ishrani). I lekovite biljke i začini su predmet svakodnevnog istraživanja na univerzitetima širom sveta. Naučnici pokušavaju da otkriju koje količine, kod oblika u kojim stanjima možemo koristiti u tačno određenim situacijama ili kako se to moše primeniti na svakodnevnu ishranu. Naravno, svi mi dobro znamo recepte naših baka, koji se prenose sa kolena na koleno već vekovima i kad nam je neophodno brzo se latimo bakinih „receptura“.  Svako podneblje nosi i svoje lekovito bilje i trave.

Najčešći predmet istraživanja u cilju široke primene u lekovite svrhe su origano, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin i beli luk. Neke začine i lekovite biljke mi svakodnevno koristimo, po već naučenim receptima koje nosimo iz porodica, u ishrani, a evo i šta naučne studije kažu:

• Cimet ima uticaja u ublažavanju upala i može doprineti u smanjenju šećera u krvi. Koristi koje se imaju zavise od doza koje se mogu svakodnevno unositi u organizam. Neke studije pokazuju da oko 1,5 kašičica cimeta može imati korisne efekte

• Ljute paprike sadrže aktivnu supstancu, za koju je dokazano da poveća sposobnost sagorevanja masti u telu, kada se konzumira tri puta dnevno. Ono načemu naučnici trenutno rade je da ovu činjenicu prevedu u količinu aktivnog sastojka kako bi isti mogao da se konzumira u obliku kapsula.

šta-niste-znali-o-začinima-v

U svakom slučaju, ono što nikako ne smete izgubiti iz vida je da ni lekovito bilje ni začine ne smete zloupotrebljavati u svojoj svakodnevnoj ishrani! Svi pozitivni efekti će se u tom slučaju u jednom trenutku pretvoriti u negativne po Vaše zdravlje i opšte psihofizičko stanje.

I još jedna dilema: sveže ili sušeno bilje? Svejedno, ali zapamtite da Vam je potrebna otprilike dva puta manja količina sveže biljke od sušene za začinjavanje kako bi imali jednaku moć (potencijalnu zdravstvenu korist).

Facebook Comments Box

About Kalipso

Leave a Reply