Home / Zdravlje / Odrasli / 7 razloga zašto menstruacija kasni

7 razloga zašto menstruacija kasni

Ako ste se pitali zašto menstruacija kasni a da niste trudni, evo 7 mogućih razloga za to.

Gotovo da  ništa nije tako dosadno, naporno i uznemirujuće kao menstruacija, još ako kasni – ume da dovede do ludila. Ako ne pokušavate da ostanete trudni a menstruacija kasni, to možda nije pokazatelj da nešto nije u redu.

Prema rečima doktorke Mary Rosser, postoji nekoliko razloga zašto menstruacija kasni a da ne pozivaju na uzbunu.

1. Promena telesne težine
Bilo da ste smrštali ili se ugojili, promena telesne težine može uticati na to da vam menstruacija kasni. Promena težine od 10% na gore ili na dole dovodi do toga da hormoni izgube balans, što može dovesti da menstruacija kasni ili i preskoči čitav mesec.

2. Mnogo vežbate
Kao i u slučaju promene težine, ekstremno vežbanje može potpuno da poremeti reproduktivne hormone i dovede do toga da ciklus postane neredovan. Ovo je čest slučaj kod balerina i trkača maratona, kao i kod svih onih dama koje baš mnogo vežbaju – ako ste jedna od njih, ovo može viti jedan od razloga.

3. Stres
Ah, taj dosadni, uporni, mrzovoljni stres. Ne samo fizički, već i mentalni stres može dovesti da menstruacija izostane koji mesec. Ako se nalazite u stresnoj situaciji, menjate posao, ostali ste bez partnera ili se nalazite u bilo kojoj teškoj ličnoj situaciji a ciklus vam kasni – možda je upravo stres krivac za to.

4. Terapija
Nije retkost da određeni lekovi utiču na poremećaj menstrualnog ciklusa. Prema rečima dr Rosser, žene koje su na antidepresivima ili ostalim psihijatrijskim lekovima mogu doživeti kašnjenje pa i izostanak ciklusa. I ne samo one. Kontraceptivne pilule takođe utiču na pomeranje i kašnjenje ciklusa i može potrajati nekoliko meseci dok se taj ciklus ponovo ne reguliše.

5. Štitna žlezda
Jedan od razloga zašto menstruacija kasni može biti preaktivna ili nedovoljno aktivna štitna žlezda – žlezda koja se nalazi na vratu i reguliše metabolizam i telesnu temperaturu. Kada je tiroidni hormon neobično visok ili nizak, to može biti uzrok neredovne menstruacije i nešto je što bi lekar trebalo da prekontroliše.

6. Perimenopauza
Period prelaska u menopauzu je jedan od čestih uzroka za kašnjenje ili izostanak menstruacije i uglavnom počinje u 40-im godinama, mada nije retkost da se pojavi i ranije. U pitanju je prirodan proces pripreme ženskog tela na novo životno razdoblje.

7. Telo se još uvek menja
Ako ste još mladi, sasvim je normalno da vam se telo još uvek menja i navikava na promene. U tinejdžerskom uzrastu nije ništa neobično da ciklusi kasne ili su neredovni, usled činjenice da hormoni divljaju i telu je potrebno vreme da ih sustigne.

Sledeći put kad se nađete u situaciji da ciklus kasni, pre nego što počnete da paničite i pomišljate na najgore, setite se ovog teksta i promislite nije li jedan od navedenih razloga upravo uzrok kašnjenja.

Facebook Comments Box

About Kalipso

Leave a Reply