Home / Prirodni lek / Hrana kao lek

Hrana kao lek

Hrana kao lek? Da, moguće je, u sledećim situacijama i na ove načine.

 

Pravilnom ishranom (izborom zdravih namirnica i pravilnim režimom ishrane) može se ako ne izlečiti, onda sigurno popraviti stanje ili posledice uzrokovane mnogim bolestima.

hrana kao lek

Hrana kao lek

U svakom slučaju, znati primeniti pravu namirnicu u pravom trenutku i pravom obliku, mnogo je jeftinije, a neuporedivo efikasnije od poseta lekaru i saniranju posledica koje su rezultat nezdrave hrane u neumerenim količinama.Način na koji se osećate rezultat je različitih hemijskih materija koje cirkulišu našim organizmom u cikličnim procesima. Te hemijske materije su direktni ili indirektni proizvodi hrane koju unosimo. Kada su te materije kombinacije prerađevina koje potiču iz zdravih namirnica – voća i povrća, proteina i masti Vaš organizam je pun snage, energije, zdrav a samim tim i Vi ste srećni.

U daljem tekstu predstavićemo Vam namirnice koje svakako zaslužuju da se nađu na Vašem jelovniku, ako ne po ukusu ono bar po lekovitosti.

SPANAĆ – najbolji čuvar vida
Po podacima do kojih je došao Nacionalni institut za zdravljeSAD osobe koje u svojoj ishrani konzumiraju više luteina (nalazi se u tzv. „zelenišu“) imaju 43% manje šansi da u starosti razviju degeneraciju makule (očno oboljenje).

GOVEDINA – najbolji regenerator kose
Gvožđe koje se nalazi u ovoj vrsti mesa utiče na poboljšanje kvaliteta i rast kose. Govedina je takođe bogata i cinkom, elementom koji je Vaš odličan saborac protiv gubitka kose.

MASLINOVO ULJE – najbolji reduktor holesterola
Masline su bogate antioksidantima za koje se dokazalo da smanjuju nivoe holesterola (i dobrog – HDL i lošeg – LDL). Ova činjenica čini da maslinovo ulje ima dvostruku zaštitnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

CELA ZRNA ŽITARICA (ovsene, ječmene, ražane pahuljice) – najbolji borac protiv kancera dojke
Istraživanja su pokazala da žene koje u svojoj ishrani koriste najmanje 30 gr vlakana žitarica imaju upola manje šansi da obole od karcinoma dojke. Ukoliko za svoj doručak uz žitarice uzmete i malo borovnica onda je ta borba ojačana.

KAFA – najbolji čuvar mozga
Verovali ili ne ali jutarnja šoljica kafe predstavlja najbolju prevenciju protiv zaboravnosti. Tačnije, antioksidantikoji se nalaze u sastavu kafe utiču na smanjenje rizikaza nastanak Alchajmerove bolesti.

hrana-kao-lek-v

RAČIĆI – najbolja zaštita kostiju
Račići su bogati vitaminom B-12 koji pomaže u održanju koštane gustine i ima ključnu ulogu u formiranju novih koštanih ćelija. Račići su dobar izvor i vitamina D koji je još jedan neophodan elemenat za održanje koštane mase.

PEČENI KROMPIR –  najbolji reduktor povišenog krvnog pritiska
Pored očiglednih i svima poznatih faktora rizika za nastanak povišenog krvnog pritska (gojaznost i uzimanje više soli) dijete koje sadrže premalo kalijuma predstavljaju još jedan uzrok hipertenzije. Vratite se tradicionalnom jelu naših baka – pečenom krompiru.

MALINE –  najbolji stabilizatori šećera u krvi
Maline su bogate antocijanom koji podstiče proizvodnju insulina i samim tim snižava nivo šećera u krvi, pa tako sveži plodovi maline pružaju jaku odbranu protiv dijabetesa.

ŠARGAREPA – najbolji čuvar kože
Istraživači Nacionalnog instituta za rak SAD otkrili su da ljudi koji unose dosta  karotenoida – pigmenti koji se prirodno nalaze u plodovima šargarepe, imaju šest puta manje šanse da razviju rak kože nego osobe koje unose malo ovoga povrća.

ZELENI ČAJ – najbolja zaštita protiv kancera kolona
Pijući samo jednu šolju ovoga čaja dnevno možete smanjiti rizik od oboljevanja od karcinoma kolona za 50%. Antioksidanti kojima je čaj bogat a koji se zovu katehini inhibiraju rast ćelija kancera tvrde istraživači američke države Oregon.

LOSOS – najbolja zaštita za Vaše srce
Losos sadrži visoke koncentracije omega – 3 masnih kiselina koje štite srca od oboljevanja. Ishranom, za srce zdravim mastima, kao što su one koje se nalaze u lososu i maslinovom uljusmanjuje se i nivo holesterola u krvi.

Facebook Comments Box

About Dragan Ćirković