Home / Ishrana / Od čokolade smo pametniji?

Od čokolade smo pametniji?

Verovali ili ne tek, od čokolade smo pametniji, kako pokazuje jedno 40-godišnje istraživanje.


Prema pisanju Daily Expressa, ovo višedecenijsko istraživanje utvrdilo je da su ljudi koji konzumiraju čokoladu pametniji. Kako to? Učesnici istraživanja koji su jeli čokoladu najmanje jednom nedeljno imali su bolje rezultate na psiho testovima od onih koji je nisu jeli.

Naučnici su istraživali da li redovna konzumacija čokolade – bez obzira na tip i količinu – ima direktne veze sa funkcijama mozga i u tu svrhu su ispitivali oko 1000 dobrovoljaca.

Psiho testovi, testovi memorije i abstraktnog razmišljanja (između ostalih) su vrste testova koji su davani kako ljubiteljima čokolade, tako i onima koji je retko ili nikako nisu jeli. Rezultati su bili iše nego dobri u korist ljubitelja čokolade, dovodeći naučnike do zaključka da čokolada stimuliše moždane ćelije, čini nas spremnijim i produktivnijim za obavljanje dnevnih obaveza kao što su memorisanje telefonskog broja, liste za kupovinu ili za obavljanje više stvari u isto vreme.

od-čokolade-smo-pametniji-v

Pored toga, veruje se da čokolada blagotvorno utiče i na zdravlje ljudi, kao što je prevencija bolesti srca i srčanog udara.

Više detalja o ovom zanimljivom istraživanju možete pročitati ovde.

Facebook Comments Box

About Kalipso

Leave a Reply