Home / Ishrana / Da li treba piti 8 čaša vode na dan?
da-li-treba-piti-8-čaša-vode-na-dan

Da li treba piti 8 čaša vode na dan?

Da li treba piti 8 čaša vode na dan i šta kažu stručnjaci na ovu tvrdnju?

Svakako da ne. U zavisnosti od vaše težine, načina ishrane, sveukupnog zdravlja i mnogih drugih faktora, možda vam treba manje ili više od preporučenih 8 čaša vode na dan.

Dugi niz godina, u javnosti se provlačila preporuka Svetske Zdravstvene Organizacije i struke uopšte, da je optimalna dnevna doza vode 8 čaša. Inicijalno, u pitanju je preporuka ili teorija zasnovana još 1945. godine. U pitanju je bio zaključak jednog istraživanja koje kaže da prosečna osoba treba da konzumira 1ml vode po kaloriji hrane koju konzumira. Otud, opet kao prosek svega toga i ako računamo da dnevno unosimo 2000 kalorinja, došlo se da je ljudima za neometan rad i život potrebno 8 čaša vode na dan.

A da li je baš tako i treba li nam toliko vode dnevno?

Pored gore navedenih faktora, čak i podneblje u kojem živite, pa i klima, utiču na to koliko vode treba piti u toku dana. Ono što je oduvek bilo nepromenjeno jeste – pogledajte svoj urin i znaćete da li vam treba voda. Boja urina nepogrešivo govori da li ste u manjku vode ili ne. Kako? Ako je boja urina svetlo žute boje, hidrirani ste, dok ako je tamne boje – treba vam još vode!

Ne treba smetnuti s uma da  vodu unosimo u telo i na druge načine osim običnog ispijanja. Dosta hrane koju jedemo u sebi sadrži i znatnu količinu vode. Voće i povrće, naročito lubenice, breskve, narandže, zatim zelena salata, krastavac, tikvice… sve su to namirnice uz koje se hidriramo i zato tvrdnja 8 čaša vode na dan „ne pije vodu“ 😊

Zaključak

Ono što svakako stoji, jeste da pijete vodu kad god ste žedni, pa bilo to 2 ili 22 čaše vode – ako organizam traži. Jedite raznovrsnu hranu, pojačajte unos tečnosti kad su vrućine ili kad vežbate, potražite savet lekara ako zbog neke zdravstvene tegobe to treba promeniti i ne obazirite se previše na neke zastarele, prevaziđene tvrdnje.

Facebook Comments Box

About Jovana Gagić

Leave a Reply