Home / Zdravlje / Korona na letovanju i kako se zaštititi

Korona na letovanju i kako se zaštititi

Šta se događa kada nas zadesi korona na letovanju ili kada u mestu gde želimo otići na odmor ponovo raste broj obolelih?

Kakva je situacija sa korona virusom u popularnim letovalištima u Grčkoj, Španiji, Francuskoj..?

Poslednjih dana čitamo pomalo zastrašujuće naslove vezane za porast broja obolelih u najpopularnijim letovalištima:

Talas korone zapljusnuo Grčku u jeku leta

Korona talas u Grčkoj usred sezone: Mogući skok i do 25.000 zaraženih dnevno

Mediteranske destinacije ponovo na udaru kovida

U Grčkoj je u poslednjih deset dana zabeležen porast obolelih od 60 do 70 odsto, zbog čega je broj pozitivnih testova porastao na šest do sedam odsto dok je indeks transmisije skočio na 1,24 širom zemlje, pri čemu su podvarijante omikron 4 i omikron 5 četiri puta jače nego grip.

Podvarijante BA.4 i BA.5 trenutno dominiraju u 50 odsto slučajeva u Grčkoj dok stručnjaci ističu da je najmanje dvostruko veći broj obolelih s obzirom na to da je kontrola građana fakultativna i da se epidemijski nadzor kreće u sivoj zoni.

Pet područja u kojima je pandemija kovida 19 u padu u Grčkoj su Itaka (0,99), planina Atos (0,98), Kilkis (0,89), Evritanija (0,80) i Ikarija (0,73).

Četiri regiona u kojima je RT veći od 1,50 su Kos sa 1,62, Zakintos 1,58, Karpatos-Kasos 1,56 i Heraklion na Kritu sa 1,53.

Ostale oblasti sa visokim RT su Hanja (1,49), Krf (1,45), Lefkada (1,45), Lasiti (1,43) i Kalimnos (1,42), kao i Mikonos (1,39), Andros (1,38), Retimnon (1,37), Kozani (1,36) i Magnezija (1,36).

Vosiki RT ili približan proseku na nivou cele zemlje od 1,24 imaju Atika (1,23), Solun (1,24) i Siros (1,28), Larisa (1,26) i Ahaja (1,25).

„Takav RT nismo imali dugo, tokom omikrona 2 na svom vrhuncu je bio 1,14, a trenutno je u Grčkoj 1,24“, rekao je za iatropedia.gr Nikos Tzanakis, profesor pulmologije sa Univerziteta Krit. On je naglasio da na osnovu sadašnjih vrednosti RT i indikatora „očekujemo da na vrhuncu talasa bude između 17.000 i 25.000 slučajeva zaraženih koronavirusom dnevno“.

„To će se najverovatnije dogoditi krajem jula“, dodao je, naglasivši „ako i kada saopštavamo i procenjujemo slučajeve korektno, naravno.“

Sličnu situaciju prijavljuju i druge destinacija popularne među turistima iz Srbije. Broj slučajeva u Španiji raste za 60 odsto, posebno na Majorci, Ibici i Menorci, a glavnim krivcem smatraju se brojne ‘žurke’ sa masovnim okupljanjima turista.

korona-na-letovanju-prazan-bazen

U ovom trenutku oko 80 odsto slučajeva pada na varijantu virusa BA.5, rekao je načelnik virologije u bolnici Son Espases Antonio Oliver, ali je dodao da su slučajevi manje vidljivi, uglavnom zbog toga što je veliki broj ljudi oboleo. vakcinisan.

Broj slučajeva raste i u Francuskoj, za 80 odsto u poslednje dve nedelje, ali uvođenje mera nije baš popularno, posebno nakon što je nošenje maski tek nedavno ukinuto.

Situacija se pogoršava u Portugalu, destinaciji koja od turista i dalje zahteva dokaz o vakcinaciji, negativan test ili oporavak, a maske su i dalje obavezne. Nemačka, pak, beleži veoma visok broj umrlih, oko 500 nedeljno, a broj obolelih u jedinicama intenzivne nege raste za 12 odsto.

Kako možemo da se zaštitimo ili čak delujemo preventivno?

Četiri osnovna pravila za zaštitu se nisu promenila još od početka pandemije:

 1. Često perite ruke sapunom i vodom ili ih brišite vlažnim maramicama na bazi alkohola.
 2. Pokrijte usta i nos savijenim laktom ili maramicom, upotrebite maramicu prilikom kašlja i kijanja, a nakon toga iskorišćenu maramicu bacite u zatvorenu kantu.
 3. Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome prehlade ili gripa.
 4. Obratite se lekaru ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete ili otežano dišete.

Dodatno, iako je mera nošenja maski ukinuta u većini zemalja, potrudite se da, bar u zatvorenom prostoru, prodavnicama i restoranima, uvek nosite masku i tako dodatno zaštitie i sebe i ljude oko sebe.

Ali pre svega radite na imunitetu! Nije potrebna pretnja infekcije Covid19 da bi se brinuli o tome da naš imuni sistem bude u dobroj formi, alia ko već niste sigurni u stanje vašeg odbrambenog Sistema, dajte mu maksimalnu podršku kroz jedan od preparate koji utiče na poboljšanje imuniteta.

Kompanija Zdravlje je razvila multivitaminski preparat koji, osim esencijalnih vitamina i minerala potrebnih na dnevnom nivou, sadrži kao bitan sastojak mikronizovani beta-glukan koji aktivira i osnažuje imuni sistem, sprema ga za trenutni odgovor na napade od različitih bolesti i pomaže organizmu da se lakše i brže izbori sa svakom opasnošću.

Beta-D-glukani su nesvarljivi polisaharidi široko rasprostranjeni u prirodi. Najčešće se nalaze u kvascima, algama, pečurkama i žitaricama kao što su ječam i ovas.

Beta-glukan-u-zidu

Beta-glukani izolovani iz ćelijskog zida pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) se sastoje od osnovnih lanaca beta-(1,3)-glukana na koje se nadovezuju bočne beta-(1,6) grane i od strane američke agencije za lekove FDA je obeležen kao siguran za upotrebu. Mikronizovani beta Glukan i Imuneksu kje visoko prečišćen (> 80 %), prirodnog porekla, i veličina čestice manje od 10 mikrometara.

Ali zašto mikronizovani beta-glukan?

Beta-glukani aktivacijom makrofaga doprinose boljem i bržem imunom odgovoru organizma.

Makrofage su ćelije imunog sistema koje su vitalne za razvoj nespecifičnih odbrambenih mehanizama koji pružaju prvu liniju odbrane od patogena. Ove velike imune ćelije su prisutne u skoro svim tkivima i aktivno uklanjaju mrtve i oštećene ćelije, bakterije , kancerogene ćelije i ćelijski ostatke iz tela.

Makrofagi takođe pomažu u ćelijskom posredovanom ili adaptivnom imunitetu zahvaćanjem i prezentacijom informacija o stranim antigenima imunskim ćelijama zvanim limfocitima . Ovo omogućava imunološkom sistemu bolju zaštitu od budućih napada istih napadača. Pored toga, makrofagi su uključeni u druge vredne funkcije u telu, uključujući proizvodnju hormona , homeostazu, imunološku regulaciju i zarastanje rana.

Ono što je jako bitno jeste da veličina čestica beta-glukana značajno utiče na efikasnost aktivacije makrofaga, pa samim tim i imunskog sistema. Kod “običnih” beta-glukana, čestice su prevelike, lanci koji čine česticu predugački i makrofage moraju prvo da skraćuju lance i koriste manje čestice, pri čemu se značajno smanjuje efikasnost beta-glukana.

Za razliku od “običnog”, mikronizovani beta-glukan u Imuneksu, sa veličinom čestice manjom od 10 mikrometara, dolazi u obliku koji su odmah upotrebljivi za makrofage i time doprinosi bržem i efikasnijem delovanju i aktiviranju ćelija imunog sistema.

Čak i mala količina visokoprečišćenog beta-glukana mnogostruko je efikasnija u imunskoj modulaciji od visokih doza neprečišćenih beta-glukana.

Pored aktivnog oblika beta-glukana, Imuneks sadrži i savršenu kombinaciju vitamina i minerala te predstavlja multivitamin nove generacije, ne samo da obezbeđuje potrebne nutritijente organizmu, već istovremeno održava imuni sistem u punoj snazi i spreman za trenutnu reakciju kada je to potrebno.

 • Vitamin C Održava normalnu funkciju imunog sistema, štiti ćelije od oksidativnog stresa, smanjuje umor i iscrpljenost, učestvuje u sintezi kolagena, hrskavice, koštanog tkiva i dentina
 • Vitamin B6 i B12 Održavaju normalnu funkciju nervnog sistema, normalne psihološke funkcije i doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti
 • Folna kiselina Doprinosi normalnoj funkciji imunog Sistema
 • Vitamin A Održava normalnu funkciju retine, čula vida, epitela sluzokože i kože
 • Vitamin D Održava normalnu funkciju mišića, normalnih kostiju i zuba
 • Cink Doprinosi normalnoj funkciji kože, kostiju, kose, noktiju
  Doprinosi normalnoj polodnosti i reprodukciji
 • Selen Doprinosi normalnoj funkciji štitne žlezde, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa
 • Mangan Doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

Ovi esencijalni vitamini i minerali, naročito kombinovani sa mikroniozovanim beta-glukanom, održaće vaše telo zdravim, pospešiti metabolizam i varenje i ojačati vaš imuni sistem, tako da celog leta možete da se posvetite porodici, prijateljima i uživanju.

Facebook Comments Box

About user2

Leave a Reply