Home / Zdravlje / 5 pravila za balansiran život

5 pravila za balansiran život

Pratite ovih 5 pravila za balansiran život i imaćete više vremena za sve ono što ste hteli da radite.

Ova pravila će vam pomoći da naučite da živite u trenutku, da izbegnete ili bar naučite da izađete na kraj sa stresom, da verujete u sebe i usvojite zdrave navike: jedete, vežbate i živite zdravije.

Kao što su vam jutarnje umivanje i pranje zuba deo svakodnevne rutine, tako i ovih 5 pravila za fit i blansiran život treba da postanu navika koju ćete redovno raditi.

#1 Živite u trenutku
Prečesto nam se dešava da smo zaglavljeni u prošlosti ili suviše razmišljamo o onome što će tek doći. Ne možete živeti fit i balansiran život ako ga ne osećate ovog trenutka; povucite ručnu i razmislite o tome šta je to što danas želite. Izreka “Danas je prvi dan ostatka mogu života” je ono što treba da usvojite svakog dana; razmišljanje o prošlosti ili fokusirnje na budućnost su pre teret nego nešto na šta treba fokusirati svu svoju pažnju. Niko ne zna šta sutra donosi, ne postoji bolje vreme od ovog sada da presečemo i odlučimo da povedemo više računa o sebi i svom zdravom životu. Ne sutra, ne drugi dan – sada.

5-pravila-za-balansiran-život-v

#2 Budite odgovorni
Naizgled jednostavan savet koji se prečesto uzima zdravo za gotovo. Koliko puta se zateknemo u situaciji da kažemo “da me nije iznervirala, ne bih tako planula i reagovala” ili “da imam više vremena, sigurno bih vežbao” i slično? Podvucite crtu, recite izgovorima dosta i počnite odgovornije da se ponašate prema sebi i svom životu. Preuzmite odgovornost za svoje odluke i ponašanje i, vrlo brzo, primetićete da ste snažniji i sigurniji u sebe, što će neminovno uticati i na to da vodite zdraviji i odgovorniji život.

#3 Verujte u sebe
Svi smo mi daleko od savršenog, što ne znači da treba da smo zbog toga potišteni ili da gubimo samopouzdanje. Vera u sebe i ono što smo pomaže da se osećamo i budemo bolje. Svako od nas ima nešto posebno u sebi, otkrijte šta je to i pojačajte veru u sebe, pojačaćete samopouzdanje i otvoriti se za nove mogućnosti. Ništa nije nedostižno dokle god smo otvorenog srca i uma.

#4 Ne dozvolite stresu da sabotira vaša ciljeve
Stres je jedan od većih krivaca za nepridržavanje plana za dijete i vežbanje, ne dopustite da se to i vama desi. Kad god se nađete pod stresom i pomislite da odustanete, uradite nešto od  sledećeg: dišite duboko, kako biste u trenutku umirili i od najstresnije situacije; vizualizujte vaše srećno mesto i mentalno se udaljite od stresne situacije; vežbajte jer vežbanje je poznato kao odličan način za otklanjanje stresa.

5-pravila-za-balansiran-život-v1

#5 Povežite um i telo
Biti svestan kako i šta jedete i da li vežbate kako treba je ono što će vam pomoći i služiti kao vodi ka fit i balansiranom životu. Ono što se dešava u vašoj glavi je jednako važno kao hrana koju jedete i vežbe koje radite. Na primer, da li promena raspoloženja utiče na vašu ishranu; da li jedete više ako ste pod stresom, možda ljuti ili povređeni? Da li ste nekad toliko depresivni da ne možete da se mrdnete i uradite bilo šta? Dovedite um i telo u koordinaciju kako biste izvukli najviše od sebe i doveli se u red da vodite kvalitetniji i zdraviji život.

Facebook Comments Box

About Kalipso

Leave a Reply