Home / Zdravlje / Odrasli / Saveti za kvalitetan san

Saveti za kvalitetan san

Kako imati kvalitetan san i šta je to što možemo uraditi da doprinesemo boljem odmoru i regeneraciji tokom noći?

 

Postoje neke stvari koje možemo uraditi da sebi obezbedimo što bolji i kvalitetniji san. Dovoljno je da poslušate naše savete i javite nam kako spavate nakon što ste ih usvojili, verujemo da će vam koristiti.

 

Pre svega, uvek se trudite da vam je spavaća soba dobro provetrena, mirna, zamračena i ne previše topla – poznato je da se bolje spava u mračnijim i hladnijim prostorijama. Takođe, neka vam je soba čista i bez ikakvog krša rasutog po stolici, oko ili ispod kreveta. Nered i previše nameštaja utiču na kvalitet sna i može izazvati poremećaje, a to je utvrdilo i jedno prošlogodišnje istraživanje.

 

Ako ne možete da zaspite, pokušajte sa čitanjem knjige. Pritom, ne mislimo na čitanje sa tableta ili telefona, već na tradicionalan vid čitanja jer veštačko svetlo sa uređaja smanjuje proizvodnju melatonina, hormona spavanja, pa tako utiče na kvalitet sna.

 

Postarajte se da soba u kojoj spavate nema predmete koji će vam zvučno remetiti san, nemojte paliti TV ili radio pred spavanje, kako se ne biste dekoncentrisali i poremetili ritam spavanja.

saveti-za-kvalitetan-san-v

Iako se čini pasivnim, spavanje je u stvari veoma aktivan proces i svašta se u našem telu dešava dok mi sami spavamo. Memorija se obnavlja, određeni hormoni se proizvode samo noću i nedostatak sna dovodi do raznih hroničnih stanja koji štetno deluju po naše zdravlje.

Facebook Comments Box

About Kalipso

Leave a Reply