Home / Zdravlje / 6 znakova da imate oslabljen imuni sistem
6-znakova-da-imate-oslabljen-imuni-sistem

6 znakova da imate oslabljen imuni sistem

Da li znate koji su znaci da imate oslabljen imuni sistem i šta treba raditi da bi se on ojačao? Odgovor potražite u nastavku teksta.

I pre Covid19 pandemije, bilo je jasno da je održavanje i jačanje imunog sistema najbitnije kako za izbegavanje čestih oboljevanja, tako i za brz i efikasan oporavak.

Jak imuni sistem može da se bori protiv mikroba na koje možete naići. Ako ste primetili da ste često bolesni, da se osećate umorno ili da imate druge mučne simptome koje ne možete da shvatite, to može značiti da je vaš imuni sistem oslabljen.

Koji su to znakovi upozorenja i šta možete da uradite da ojačate svoj oslabljen imuni sistem?

 1. Vaš nivo stresa je do neba

Nije slučajno što se razbolite nakon velikog projekta na poslu ili nakon emocionalne situacije kod kuće.

Prema izveštaju Američkog psihološkog udruženja, dugotrajni stres slabi odgovore vašeg imunološkog sistema.

To je zato što stres smanjuje nivo limfocita – belih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv infekcije. Što je niži nivo limfocita, to je veći rizik od virusa kao što je prehlada“, objašnjava Nadia Hasan, DO, lekar u Delansiju.

 1. Uvek ste prehlađeni

Savršeno je normalno da se odrasli prehlade, kijaju i kašlju, par puta svake godine. Većina ljudi se oporavi za sedam do 10 dana.

Tokom tog vremena, imunološkom sistemu je potrebno tri do četiri dana da razvije antitela i bori se protiv dosadnih klica“, kaže dr Hasan.

Ali ako se dosta češće razboljevate ili imate prehladu koja ne prolazi tako lako  – to je jasan znak da se vaš imunološki sistem bori da održi korak.

čoveka-boli-stomak-ima-oslabljen-imuni-sistem

 1. Imate mnogo problema sa stomakom

Ako imate česte dijareje, gasove ili zatvor, to može biti znak da je vaš imuni sistem ugrožen.

Istraživanja pokazuju da se skoro 70 posto vašeg imunološkog sistema nalazi u vašem digestivnom traktu. Korisne bakterije i mikroorganizmi koji tamo žive brane vaša creva od infekcije i podržavaju imuni sistem.

Umanjene količine ovih korisnih crevnih bakterija mogu vas ostaviti u opasnosti od virusa, hronične upale, pa čak i autoimunih poremećaja.

 1. Vaše rane sporo zarastaju

Vaša koža prelazi u režim kontrole oštećenja nakon što dobijete opekotine, posekotine ili ogrebotine. Vaše telo radi na zaštiti rane slanjem krvi bogate hranljivim materijama na povredu kako bi pomoglo u regeneraciji nove kože.

Ovaj proces lečenja zavisi od zdravih imunih ćelija. Ali ako je vaš imunološki sistem spor, vaša koža ne može da se regeneriše. Umesto toga, vaše rane ostaju i teško zarastaju.

 1. Imate česte infekcije

Ako se čini da se borite sa čestim infekcijama, vaš imunološki sistem vam možda šalje signale upozorenja.

Američka akademija za alergijsku astmu i imunologiju izveštava da znaci mogućeg imunodeficijencije kod odraslih uključuju:

 • Imate više od četiri infekcije uha u jednoj godini
 • Razvijate pneumonije dva puta tokom jednogodišnjeg perioda
 • Bolujete od hroničnog sinusitisa ili više od tri epizode ​​bakterijskog sinusitisa u toku godine
 • Potrebno je više od dva kursa antibiotika godišnje

čovek-leži-na-kauču-ima-oslabljen-imuni-sistem

 1. Stalno se osećate umorno

Ako dovoljno spavate i još uvek patite od iscrpljenosti, vredi razmisliti da li vaš imuni sistem pokušava nešto da vam kaže.

Kada se vaš imuni sistem bori, smanjuje se i vaš nivo energije.

„To je zato što vaše telo pokušava da sačuva energiju kako bi podstaklo vaš imuni sistem kako bi se mogao boriti protiv klica“, objašnjava dr Hasan.

Pojačivači imunog sistema

Ako su vam gore navedeni znaci upozorenja poznati, morate svom imunološkom sistemu posvetiti dodatnu pažnju. Nekoliko promena načina života i novih navika mogu prirodno održati vaš imuni sistem jakim i zdravim:

 • Uravnoteženo se hranite
 • Dovoljno spavate
 • Vežbate redovno
 • Perete ruke
 • Održavate zdravu težinu
 • Ne pušite
 • Pokušavate da minimizirate stres

Vaš imuni sistem je ključ dobrog zdravlja, tako da što više možete da učinite da ga zaštitite, to bolje.

Važnu ulogu u osnaživanju imuniteta igraju i suplementi, dodatci ishrani koji nam omogućavaju da na brz način nadoknadimo vitamin, minerale i druge sastojke.

Kompanija Zdravlje Leskovac je na tržište donela multivitamnski kompleks obogaćen mikronizovanim beta glukanom – IMUNEKS

Beta-glukani aktivacijom makrofaga doprinose boljem i bržem imunom odgovoru organizma.

Makrofage su ćelije imunog sistema koje su vitalne za razvoj nespecifičnih odbrambenih mehanizama koji pružaju prvu liniju odbrane od patogena. Ove velike imune ćelije su prisutne u skoro svim tkivima i aktivno uklanjaju mrtve i oštećene ćelije, bakterije , kancerogene ćelije i ćelijski ostatke iz tela.

Makrofagi takođe pomažu u ćelijskom posredovanom ili adaptivnom imunitetu zahvaćanjem i prezentacijom informacija o stranim antigenima imunskim ćelijama zvanim limfocitima . Ovo omogućava imunološkom sistemu bolju zaštitu od budućih napada istih napadača. Pored toga, makrofagi su uključeni u druge vredne funkcije u telu, uključujući proizvodnju hormona, homeostazu, imunološku regulaciju i zarastanje rana.

Ono što je jako bitno jeste da veličina čestica beta-glukana značajno utiče na efikasnost aktivacije makrofaga, pa samim tim i imunskog sistema. Kod “običnih” beta-glukana, čestice su prevelike, lanci koji čine česticu predugački I makrofage moraju prvo da skraćuju lance i koriste manje čestice, pri čemu se značajno smanjuje efikasnost beta-glukana.

rešenje za oslabljen imuni sistem imuneks

Za razliku od “običnog”, mikronizovani beta-glukan u Imuneksu, sa veličinom čestice manjom od 10 mikrometara, dolazi u obliku koji su odmah upotrebljivi za makrofage i time doprinosi bržem i efikasnijem delovanju i aktiviranju ćelija imunog sistema.

Čak i mala količina visokoprečišćenog beta-glukana mnogostruko je efikasnija u imunskoj modulaciji od visokih doza neprečišćenih beta-glukana

Pored aktivnog oblika beta-glukana, Imuneks sadrži i savršenu kombinaciju vitamina i minerala te predstavlja multivitamin nove generacije, ne samo da obezbeđuje potrebne nutritijente organizmu, već istovremeno održava imuni sistem u punoj snazi i spreman za trenutnu reakciju kada je to potrebno.

Vitamin C Održava normalnu funkciju imunog sistema, štiti ćelije od oksidativnog stresa, smanjuje umor i iscrpljenost, učestvuje u sintezi kolagena, hrskavice, koštanog tkiva i dentina

Vitamin B6 i B12 Održavaju normalnu funkciju nervnog sistema, normalne psihološke funkcije i doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti

Folna kiselina Doprinosi normalnoj funkciji imunog Sistema

Vitamin A Održava normalnu funkciju retine, čula vida, epitela sluzokože i kože

Vitamin D Održava normalnu funkciju mišića, normalnih kostiju i zuba

Cink Doprinosi normalnoj funkciji kože, kostiju, kose, noktiju
Doprinosi normalnoj polodnosti i reprodukciji

Selen Doprinosi normalnoj funkciji štitne žlezde, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

Mangan Doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

Imuneks je odobren za upotrebu u cilju jačanja i održavanja imunog sistema, kao i za brži oporavak u toku ili posle bolesti, za uzrast od 6. godine. Više informacija o proizvodu potražite na Imuneks.rs

Facebook Comments Box

About user2

Leave a Reply