Za sve koje zanima, predstavljamo šta niste znali o začinima i njihovoj ulozi u ishrani i zdravlju svih nas.
U vašoj kuhinji sigurno koristite začine i imate vaše omiljene ukuse, mnogo više možete svakodnevno pročitati u štampi ili čuti na TV-u ili pročitati na internetu. A da li ste razmišljali, dok ih koristite, kako nastaju, šta su začini i koje količine su dovoljne da vam poboljšaju ukus hrane, a koje količine možete koristiti u cilju prevencije i lečenja raznih bolesti i patoloških stanja?
Začine dobijamo iz biljaka: za razliku od lekovitog bolja gde se obično koriste i stabljike, za začine obično koristimo semena, bobice ili usitnjeno korenje (govorimo o gotovim proizvodima koje najčešće i koristimo u našoj ishrani). I lekovite biljke i začini su predmet svakodnevnog istraživanja na univerzitetima širom sveta. Naučnici pokušavaju da otkriju koje količine, kod oblika u kojim stanjima možemo koristiti u tačno određenim situacijama ili kako se to moše primeniti na svakodnevnu ishranu. Naravno, svi mi dobro znamo recepte naših baka, koji se prenose sa kolena na koleno već vekovima i kad nam je neophodno brzo se latimo bakinih „receptura“. Svako podneblje nosi i svoje lekovito bilje i trave.
Najčešći predmet istraživanja u cilju široke primene u lekovite svrhe su origano, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin i beli luk. Neke začine i lekovite biljke mi svakodnevno koristimo, po već naučenim receptima koje nosimo iz porodica, u ishrani, a evo i šta naučne studije kažu:
• Cimet ima uticaja u ublažavanju upala i može doprineti u smanjenju šećera u krvi. Koristi koje se imaju zavise od doza koje se mogu svakodnevno unositi u organizam. Neke studije pokazuju da oko 1,5 kašičica cimeta može imati korisne efekte
• Ljute paprike sadrže aktivnu supstancu, za koju je dokazano da poveća sposobnost sagorevanja masti u telu, kada se konzumira tri puta dnevno. Ono načemu naučnici trenutno rade je da ovu činjenicu prevedu u količinu aktivnog sastojka kako bi isti mogao da se konzumira u obliku kapsula.
U svakom slučaju, ono što nikako ne smete izgubiti iz vida je da ni lekovito bilje ni začine ne smete zloupotrebljavati u svojoj svakodnevnoj ishrani! Svi pozitivni efekti će se u tom slučaju u jednom trenutku pretvoriti u negativne po Vaše zdravlje i opšte psihofizičko stanje.
I još jedna dilema: sveže ili sušeno bilje? Svejedno, ali zapamtite da Vam je potrebna otprilike dva puta manja količina sveže biljke od sušene za začinjavanje kako bi imali jednaku moć (potencijalnu zdravstvenu korist).