Home / Ishrana / Prednosti integralnih žitarica

Prednosti integralnih žitarica

Koje su prednosti integralnih žitarica i kako ih koristiti u svakodnevnoj ishrani?

 

U tekstu koji je pisala za sajt Jamiea Olivera, Laura Matthews nutricionista iznela je niz saveta o adekvatnoj upotrebi ugljenih hidrata, kao i prednosti integralnih žitarica u svakodnevnoj ishrani.

Iako ugljene hidrate prati loš glas da ne valjaju jer uglavnom sadrže prazne kalorije i samo nas nadimaju, korišćenje hrane koja u sebi sadrži integralne žitarice ili je spremljena od brašna od celog zrna prijaju i čine dobro za naše zdravlje.

 

Integralne žitarice su žitarice od celog zrna, sadrže ljusku, središnji deo i klicu, dok su rafinisana zrna ona kod kojih je uklonjene ljuska i klica mlevenjem i daleko su manje hranljivije.

 

Znajući to, važno je da hleb i peciva – ono što svakodnevno koristimo, pravimo i/ili kupujemo u integralnim verzijama. Beli hleb zamenite integralnim ili crnim, potražite recepte kako ih možete napraviti kod kuće; kiflice i lepinje će biti jednako (ako ne i više) ukusne ako ih spremate od integralnog ili graham brašna. Ovu malu ali značajnu izmenu u ishrani će vaš organizam umeti da ceni: ishrana bogata integralnim žitaricama i proizvodima od celog zrna podstiče probavu i poboljšava sistem za varenje, organizam dobija više hranljivih sastojaka i vlakana, a poboljšavamo i zdravlje kostiju i zuba.

Čak i male promene koje napravite u korist integralnih žitarica mnogo znače za vaš organizam i sveukupno zdravlje. Probajte i javite nam utiske!

Facebook Comments Box

About Kalipso

Leave a Reply