Home / Bolesti / Znaci iznenadnog srčanog udara

Znaci iznenadnog srčanog udara

Znaci iznenadnog srčanog udara možda nisu tako specifični i neoubičajeni, ali su svakako nešto na šta treba obratiti pažnju, naročito ako imate istoriju bolesti srca u porodici.

 

U studiji objavljenoj početkom godine u Annals of Internal Medicine, rezultati su pokazali da su znaci iznenadnog srčanog udara uobičajeni, zbog čega se često previde i ne posvećuje im se ozbiljna pažnja.

Među najčešće znake spadaju:

 

– nedostatak vazduha
– bol u grudima
– lupanje srca
– nesvestica
– mučnina
– povraćanje

 

Istraživači su posmatrali i upoređivali medicinske podatke 800 pacijenata koji su doživeli srčani udar, uglavnom sredovečnih muškaraca, i otkrili su da je oko polovina njih imala znake upozorenja tokom mesec dana pred udar, čak i 24 sata pre nego što im je srce stalo, ali ih je većina ignorisala. 32% pacijenata koji su zvali hitnu pomoć pre samog srčanog napada su preživeli, u poređenju sa 6% onih koji je nisu zvali. Ovi rezultati su posledica toga što su se upozoravajući simptomi pojavili svega nekoliko sati pred sam napad, pa su ljudi u vreme dobijanja srčanog udara već bili okruženi lekarima ili u samoj bolnici.

Savet kardiologa je svakako da, kad primetite bol u grudima, neobjašnjiv gubitak vazduha, a naročito ako imate istoriju srčanih bolesti u porodici, ne ignorišete simptome i obavezno pozovete hitnu pomoć.

Izvor

Facebook Comments Box

About Kalipso

Leave a Reply