Home / Lepota / Volimo se kakve jesmo

Volimo se kakve jesmo

Sve više žena u današnje vreme nije zadovoljno svojim izgledom. Sve su češći poremećaji ishrane, depresija je sve prisutnija, u ekstremnim slučajevima i samopovređivanje. Zašto je to tako i šta možemo da učinimo da to prestane?

 

Volimo se kakve jesmo

Volimo se kakve jesmo

Istorijski posmatrano, ideal lepote bio je jedra žena raskošnih oblina – sinonim za plodnost i produžetak života. Negde u 18 veku, pojavom onih bolnih korseta, ta slika ideala lepote počinje polako da se menja, dovodeći nas do danas popularne zapadne kulture – vitka po svaku cenu.

Mediji su tu odigrali ključnu ulogu – praveći od anoreksičnih modela trend, modu, prihvatljiv izgled. Vreme raskošnih lepotica poput Marilyn Monroe, Rite Haywort, Liz Taylor palo je u zaborav, zahvaljujući trendu Barbi izgleda. Na stranicama štampe, u TV reklamama, muzičkim spotovima, filmovima, na internetu…godinama smo izložene toj iskrivljenoj slici lepote po kojoj sve preko 55kg (još sam i ublažila) nije društveno prihvatljivo! Preterana upotreba Photoshopa i sličnih programa, učinili su da armije devojčica i devojaka odrasta želeći nešto što je nemoguće i nedostižno.

Moda takođe – u prodavnicama sve ređe možete da nađete garderobu konfekcijske veličine 42 i više – osim ako niste u specijalizovanim radnjama (za debele) – a veličine 32 i 34 postale su novi modni imperativ! Od najranijeg doba, devojčicama se usađuje u glavu da teže idealu koji je nemoguće postići bez izglađivanja i/ili hirurških intervencija. I posle, zašto je sve veća depresija među tinejdžerkama i porast poremećaja ishrane?

volimo_se_kakve_jesmo

Sve za modu

U Americi je osamdesetih godina prošlog veka prosečna telesna težina manekenki iznosila 8% manje nego prosečne žene; danas je ta razlika 23%! Dovoljno je pogledati Playboy naslovnice nekad i sad, pa da se zabrinemo. Nekada su devojčice želele da, kad porastu, budu kao svoje majke/tetke/sestre; danas, žele da budu Lady Gaga, Angelina Jolie, Taylor Momsen.

Ono što se nekada smatralo dobrim, poželjnim, zdravim i jakim – danas je označeno kao debelo. Da se razumemo, prekomerna težina je sve veći problem od kojeg godišnje u svetu premine preko 2.8 miliona ljudi. Ali to ne znači da zbog toga treba da priželjkujemo i jurimo za izgledom živog kostura – to jednostavno nije zdravo.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje indeks telesne mase (BMI) kao merilo za izračunavanje idealne težine, po kojem se rezultatom dobijenim deljenjem visine i težine tumači stepen gojaznosti; svoj ITM možete proveriti na ovom kalkulatoru. Sa visinom od 166cm i 53.2kg Marilyn Monroe ni danas definitivno ne spada u osobe sa prekomernom težinom, po ovom kalkulatoru i to je samo jedan pokazatelj iskrivljenosti slike koju nam mediji plasiraju.

Određeni brendovi pa i mediji, shvatili su veličinu problema pa i svoju ulogu u njegovom nastajanju, pa tako postoji tračak nade da će stvari krenuti na bolje. Svi znamo za Dove kampanje Real beauty, koje traju više od 10 godina i zalažu se za prirodno nasuprot Photoshopu. Poznati časopis Vogue nedavno je objavio kako će prestati da na svojim stranama prikazuje modele ispod 16 godina, kao i one koje izgledaju kao da imaju poremećaj ishrane. Izraelska vlada donela je zakon po kojem modeli moraju da imaju zdrav indeks telesne mase da bi se uopšte i bavile tim poslom, kao i zakon po kojem modna industrija i oglašivači moraju da istaknu ako su koristili Photoshop u svrhu doterivanja fotografija i printa.

Suština ovog teksta je da volite sebe onakvim kakvim vas je priroda napravila. Ne padajte u očaj kada vidite raznorazne starlete što vam se smeše sa naslovnica, manekenke sa modnih pista, glumice i pevačice u garderobi veličine 0. Ne posezajte za ekstremnim merama – preskakanjem obroka i izgladnjivanjem, tabletama koje tope kilograme, dijetama od pet dana i sličnim bajkama (da ne kažem prevarama). Ako o sebi i za sebe ne mislite dobro, ni najidealnija težina neće vam pomoći da se osećate onako kako izgledate. A ako zaista i imate tih nekoliko kilograma viška i ne želite da ih zadržite – potražite inspiraciju, korisne savete i recepte kod Moosheme ili Sylph Gourmand i rešite ih se na prirodan i zdrav način.

Ali, pre svega – volimo se kakve jesmo.

Facebook Comments Box

About Dragan Ćirković