Home / Fitnes / Redovna fizička aktivnost – zašto je važno i neophodno vežbati
redovna-fizička-aktivnost-grupno-vežbanje

Redovna fizička aktivnost – zašto je važno i neophodno vežbati

Jeste li znali da redovna fizička aktivnost predstavlja jednu od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje? Saznajte sve o osnovama redovne fizičke aktivnosti i kakve sve koristi donosi.

Kao što smo rekli u uvodu, vežbanje je najbolji dar za sveukupno zdravlje svakog čoveka. Redovna fizička aktivnost može umanjiti rizik od hroničnih bolesti, poboljšati ravnotežu i koordinaciju, pomoći vam da smršate, pa čak i povećate samopouzdanje. Click To Tweet Sve ove prednosti možete iskoristiti bez obzira na godine, pol ili fizičke sposobnosti. Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga preporučuje da zdrave odrasle osobe uključe aerobne aktivnosti i treninge snage u svoje planove fitnesa, naročito:

  • Najmanje 150 minuta umerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta energične aerobne aktivnosti nedeljno, ili ekvivalentna kombinacija umerene i energične aerobne aktivnosti
  • Vežbe treninga snage svih glavnih mišićnih grupa najmanje dva puta nedeljno

To bi značilo 30min fizičke aktivnosti svakog dana, što nije nešto što ne možemo izdvojiti, ma kako zauzeti bili, zar ne?

istezanje na ulici

Koristi od redovne fizičke aktivnosti

Redovnim vežbanjem smanjujete rizik od srčanog udara, imate niži nivo holesterola u krvi i niži krvni pritisak, bolje kontrolišete/održavate težinu. Pored toga, vežbanjem se bolje oporavljate od perioda hospitalizacije ili nakon  odmora, osećate se bolje – sa više energije, boljim raspoloćenje i kvalitetnije spavate. Uz to, brojna istraživanja su pokazala da vežbanje pomaže u borbi protiv depresije jer:

  • Blokira negativne misli/odvraća od svakodnevnih briga
  • Pruža priliku za društvenu interakciju
  • Poboljšava raspoloženje i obrasce spavanja
  • Menja nivo hemikalija u mozgu, kao što su serotonin, endorfini i hormoni stresa

Ono što je važno istaći jeste da je bolje raditi bilo kakvu fizičku aktivnost, nego ne raditi ništa. Šetnja pored reke, odlazak na posao ili u kupovinu peške, penjanje stepenica umesto liftom – sve se to računa u fizičku aktivnost i apsolutno je poželjna, naročito ako tek počinjete sa uvođenjem ove navike. Vožnja biciklom, roleri, šetnja sa ljubimcem, praćenje dece do škole ili treninga… sve što vam doprinosi da uvedete ovu zdravu naviku pomaže i koristi. Na kraju krajeva, redovna fizička aktivnost ne samo da vas čini fizički sposobnijim, nego i poboljšava vaše mentalno zdravlje i opšti osećaj blagostanja.

šetnja gradom kao redovna fizička aktivnost

Zaključak

Redovno vežbanje može vam pomoći da kontrolišite svoju težinu, smanjite rizik od bolesti srca i određenih karcinoma i ojačate kosti i mišiće. Ali ako već neko vreme ne vežbate i imate zdravstvenih problema, možda ćete poželeti da razgovarate sa lekarom pre nego što započnete novu rutinu fitnesa. Kada kreirate svoj lični fitnes program, uzmite u obzir svoje ciljeve fitnesa. Razmislite o tome šta volite a šta ne, i zabeležite lične razloge da ne vežbate. Zatim razmotrite praktične strategije za održavanje vašeg fitnes programa na pravom putu. Započinjanje redovnog vežbanja važna je odluka, ali ne mora biti preterana. Pažljivim planiranjem i kreiranjem koraka, redovnu fizičku aktivnost možete učiniti zdravom navikom koja traje ceo život. Click To Tweet

Facebook Comments Box

About Kalipso

Leave a Reply